Groeten in het Zwitsers

Groeten in het Zwitsers? Wie op vakantie gaat naar Zwitserland, zal merken dat er maar liefst vier officiële talen in het land aanwezig zijn. De talen die gesproken worden zijn Zwitsers-Duits, Frans, Reto-Romaans en Italiaans. Bovendien spreken de meeste Zwitsers goed Engels. Ongeveer 75 procent van de Zwitsers spreekt Zwitser-Duits, vooral in het noorden en het midden van Zwitserland. Zo’n 20 procent spreekt Frans en 7 procent Italiaans. Italiaans en Frans komen met name voor langs de grens van Italië in het zuiden en Frankrijk in het westen. Het Reto-Romaans wordt door minder dan 1 procent van de Zwitserse bevolking gesproken.

Een bekende een goedendag wensen in het Duits-Zwitsers

Het merendeel van de bevolking spreekt dus Duits-Zwiters. Als u een bekende, vriend of familielid wilt groeten in het Duits-Zwitsers, zegt u Grüetzi (als het om één persoon gaat) en Gruetzi mittenand (bij meerdere personen). Dit betekent zoiets als “hoi” en u spreekt het uit als Groe-et-sie. Ook kunt u Guten Tag gebruiken uit het standaard Duits. Andere informele begroetingen zijn Salü, Sali, Hoi zäme of Ciao.

Iemand formeel begroeten in het Duits-Zwitsers

Als u zakenrelaties of andere personen die u minder goed kent, wilt begroeten, gebruikt u Guetä Tag!, dat goedendag betekent. U spreek dit uit als Goe-eh-ta togg. Als het echter nog in de ochtend is, begroet u iemand met Gueten Morgen!, dat goedemorgen betekent. Dit spreekt u uit als volgt: Goe-eh-ten more-gen. In sommige delen van het land wordt dit afgekort naar Morge of Morgä. ´s Avonds zegt u Gueten Abig, dat vertaald goedenavond inhoudt. U spreekt dit uit als Goe-eh-ten ah-bieg.

Officiële brief schrijven in het Zwitsers

Bij het schrijven van een formele brief kunt u gebruik maken van Sehr geehrter Herr (Frau), dat geachte heer (mevrouw) betekent. U sluit de brief af met Mit freundlichen Empfehlungen, Hochachtungsvoll of Mit freundlichen Grüßen.