Groeten in het Zweeds

Groeten in het Zweeds? Een overweldigende natuur, sfeervolle steden als Stockholm en Göteborg en het bijzondere noorderlicht: Zweden biedt liefhebbers van cultuur en natuur een veelzijdige vakantie. Ondanks dat de bevolking goed Engels spreekt, wordt het enorm gewaardeerd als u een aantal woorden of zinnen in het Zweeds begrijpt of spreekt. Hier vindt u een aantal handige begroetingen in het Zweeds.

Iemand een goedendag in het Zweeds wensen

Als u iemand tegenkomt en wilt begroeten, zegt u God dag!, dat goedendag betekent. Is het nog in de ochtend? Dan zegt u God morgen!, oftewel goedemorgen. ´s Avonds maakt u gebruikt van God kväll, dat goedenavond inhoudt. Als u iemand welterusten wilt wensen, zegt u God natt!. Ook kunt u iemand informeel begroeten met Hej!, dat hallo betekent. Verlaat u het gesprek met de persoon? Dan zegt u Hej då!, oftewel dag!

Een gesprek aanknopen in het Zweeds

Na een begroeting is het prettig als u een gesprek in het Zweeds kan beginnen. Als u bijvoorbeeld wilt zeggen hoe u heet, zegt u Jag heter… (Ik heet…). Vervolgens zegt u hoe oud u bent met Jag är … år gammal (ik ben … jaar oud). Als u wilt aangeven dat u wel of niet getrouwd bent, zegt u Jag är gift (ik ben getrouwd) of Jag är inte gift (ik ben niet getrouwd). Ook kunt u zeggen dat u alleen reist met Jag reser ensam of dat u reist met anderen Jag reser med… (ik reis met…).

Een formele brief schrijven in het Zweeds

Bij officiële brieven maken de Zweden, in tegenstelling tot de Nederlanders, geen gebruik van een aanhef. U valt dus meteen met de deur in huis, ook al komt dit voor ons in Nederland vrij lomp over. Als u echt het idee hebt dat u een aanhef wilt gebruiken, schrijft u Hej!. Gebruik echter niet meer dan dit, aangezien het in Zweden als overdreven en ouderwets wordt gezien. Als afsluiting kunt u gebruiken Med vänliga hälsningar, dat “met vriendelijke groet” betekent.