Groeten in het Colombiaans

Groeten in het Colombiaans? Het veelzijdige Amazoneregenwoud, de hoge pieken van het Andesgebergte en de uitgestrekte stranden langs de kust; Colombia biedt alle ingrediënten voor een fascinerende reis. Of u nu de schitterende musea in de kleurrijke hoofdstad Bogotá bezoekt of zwemt met de dolfijnen en reuzenschildpadden bij Isla Gorgona; u ontmoet onderweg de gastvrije bevolking die u graag meer over hun prachtige land vertelt. De officiële taal in Colombia is Spaans. Rondtrekken in Colombia zonder Spaans te begrijpen is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Hier vindt u een aantal handige woorden en zinnen om iemand te begroeten in het Colombiaans.

Iemand een goedendag wensen in het Colombiaans

Als u iemand wilt begroeten in Colombia, zegt u Buenos días. Dit betekent zowel goedemorgen als goedendag. ´s Avonds spreekt u iemand aan met Buenas noches, oftewel goedenavond. Ook kunt u informeel iemand aanspreken met Hola, dat hallo betekent. Daarna zegt u bijvoorbeeld cómo está usted?, oftewel “hoe gaat het met u?”. Let er hierbij op dat Colombianen elkaar aanspreken met “u”, of in het Spaans “usted”.

Een gesprek aanknopen in het Colombiaans

Vervolgens is het prettig als u een aantal vragen kunt stellen in het Colombiaans. Vraag bijvoorbeeld ¿Cómo se llama?, oftewel “hoe heet u?”. Als antwoord geeft u hierop Me llamo …, dat “ik heet…” betekent. Met Le presento … zegt u “Mag ik u even voorstellen? Dit is …”. Met ¿De dónde es usted? vraagt u waar iemand vandaan komt. U antwoordt hierop met Soy de Holanda, oftewel “ik kom uit Nederland”.

Afscheid nemen in het Colombiaans

Als u het gesprek wilt verlaten, zegt u Adiós, dat “tot ziens” betekent. Ook kunt u iemand veel plezier wensen met ¡Qué lo pase bien! of ¡Pasalo bien!. Ziet u iemand de volgende dag weer? Dan zegt u Hasta mañana.

Formele brief in het Colombiaans

Als u een brief opstelt in het Colombiaans, gebruikt u in de aanhef Estimado señor Blanco/Estimada señora González, dat “geachte heer/mvrouw” betekent. Als afsluiter schrijft u Atentamente, oftewel “Hoogachtend”.