Groeten in het Kroatisch

Groeten in het Kroatisch?
Een stedentrip naar Dubrovnik vol historie en cultuur, of een actieve vakantie in de natuurparken van de Plitvice Meren; een reis naar Kroatië is veelzijdig en fascinerend. Bovendien maakt u kennis met de gastvrije bevolking op straat, in de winkel of in het restaurant. Het wordt enorm gewaardeerd als u een aantal woorden in het Kroatisch kunt spreken om een gesprek te voeren. De lokale bevolking spreekt niet altijd even goed Engels, waardoor een woordje Kroatisch net het ijs kan breken. Hier vindt u een aantal woorden om te groeten in het Kroatisch.

Iemand een goedendag wensen in het Kroatisch

Als u iemand op straat tegenkomt, begroet u deze persoon met Dobar dan!, oftewel “goedendag!”. Is het nog in de ochtend? Dan zegt u tegen de ander Dobro jutro!, dat “goedemorgen!” betekent. In de avond wenst u iemand een goedenavond met Dobra večer!. Om iemand welterusten te wensen, zegt u Laku noć!. Ook kunt u het algemene Bok! gebruiken, dat “hallo!” betekent. Dit is wel vooral een woord dat u bij vrienden of bekenden gebruikt. Om afscheid te nemen zegt u Doviđenja!, dat “tot ziens” betekent.

Een gesprek aanknopen in het Kroatisch

Nadat u iemand heeft begroet, kunt u een gesprek beginnen met een aantal eenvoudige Kroatische zinnen. U zegt bijvoorbeeld Imam… godinu (man) of Imam… godina (vrouw) om “ik ben … jaar oud” te zeggen. Of u zegt Dolazim iz…, wat “ik kom uit….” betekent. Met Oženjen sam zegt u dat u getrouwd bent. Nisam oženjen betekent dat u niet getrouwd bent. Ook kunt u zeggen dat u alleen reist met Putujem sam (ik reis alleen). Als u Putujem sa… zegt, geeft u aan dat u reist met… (naam van de medereiziger). Daarnaast gebruikt men in het Kroatisch da voor het woord “ja” en ne voor het woord “nee”. Bedanken doet u met Hvala.