Groeten in het Tsjechisch

Groeten in het Tsjechisch? Het veelzijdige Tsjechië biedt een rijke natuur en boeiende steden om te bezoeken. Of u nu voor een stedentrip naar Praag gaat of op wintersport trekt naar het Reuzengebergte, de gastvrije mensen en smakelijke keuken komen u tegemoet. Het is wel zo prettig als u een aantal Tsjechische woorden en zinnen kent, zodat u een gesprek aan kunt knopen met de mensen. Engels en Duits worden op zich nog wel gesproken in Tsjechië, maar een aantal woorden in het Tsjechisch worden zeker op prijs gesteld. Hier volgen enkele voorbeelden van groeten in het Tsjechisch

Iemand een goedendag wensen

Als u op straat iemand tegenkomt en een goedendag wilt wensen, kunt u deze persoon begroeten in het Tsjechisch met Dobrý den. Dit betekent letterlijk goedendag. Wilt u het specifieker zeggen naar gelang het tijdstip van de dag? Gedurende de ochtend wenst u iemand een goedemorgen met Dobré jitro / rano. ’s Avonds wenst u iemand een goedenavond met Dobrý večer. In de nacht, voor het slapengaan, zegt u Dobrou noc, oftewel goedenacht. Als u iemand beter kent, bijvoorbeeld vrienden of familie, kunt u ook Ahoj zeggen. Dit betekent hoi of hallo.

Een gesprek aanknopen in het Tsjechisch

Zodra u iemand heeft begroet, is het prettig om ook een aantal vervolgzinnen in het Tsjechisch te begrijpen. Zo zegt u bijvoorbeeld Jak se jmenujete? als u wilt weten hoe iemand heet. Als reactie hierop zegt u Jmenuji se…, oftewel “ik heet…..”. Om te zeggen dat het aangenaam is kennis te maken, gebruikt u Tĕší mĕ.

Officiële brief in het Tsjechisch

Als u een officiële brief in het Tsjechisch wilt schrijven, is het van belang om de brief op te juiste manier op te stellen. Zo schrijft u Vážený pane/paní [jméno], oftewel Geachte heer/mevrouw [naam persoon], als aanhef van de brief. Als afsluiter schrijft u Předem děkuji za Vaši rychlou a kladnou odpověď, wat betekent “Bij voorbaat dank en ik hoop een een spoedig en positief bericht van u”.