Groeten in het Servisch

Groeten in het Servisch?
De fascinerende steden Belgrado en Novi Sad, een boottocht over de schitterende Donau of de prachtige bezienswaardigheden als de IJzeren Poort in het Derdap Nationaal Park; Servië biedt alles voor een veelzijdige vakantie. Bovendien maakt u kennis met het strijdlustige volk dat altijd in is voor een praatje. Om u zich een klein beetje verstaanbaar te maken, is het prettig als u een aantal woorden en zinnen in het Servisch kunt uitspreken. Hier vindt u een aantal veelvoorkomende woorden in het Servisch.

Iemand een goedendag wensen in het Servisch

Als u iemand wilt begroeten op straat, gebruikt u Добар дан!, dat goedendag betekent. Als het nog in de ochtend is, zegt u Добро јутро!, oftewel goedemorgen. ´s Avonds begroet u iemand met Добро вече!, dat goedenavond betekent. Wilt u iemand een goedenacht en welterusten toewensen, dan zegt u zowel tegen een vrouw als een man Лаку ноћ!. Kent u degene die u begroet goed, bijvoorbeeld een familielid of vriend? Dan kunt u het informele Ћао! gebruiken. Ook kunt u iemand “tot ziens” wensen met Довиђења!.

Een gesprek aanknopen in het Servisch

Naast een begroeting is het prettig als u met een aantal Servische uitdrukkingen een gesprek aan kunt knopen. Om aan te geven hoe u heet, zegt u Ја сам… (ik heet…). Met Ја имам … година. zegt u “Ik ben … jaar oud”. U kunt als man ook bijvoorbeeld zeggen Путујем сам./Не путујем сам (ik reis alleen/ik reis niet alleen). Als vrouw zegt u dit als volgt: Путујем сама./Не путујем сама.. Als u samen met iemand anders reist, zegt u Путујем са… (ik reis samen met…). Ook kunt u tegen iemand zeggen dat u geen Servisch spreekt met Не говорим српски.. Vervolgens vraagt u Да ли овде неко говори енглески?, oftewel, “spreekt hier iemand Engels?”. Iemand bedanken doet u met Хвала!.