Groeten in het Maleis

Groeten in het Maleis? Fascinerende regenwouden, uitgestrekte theeplantages en futuristische wolkenkrabbers; Maleisië biedt alle ingrediënten voor een veelzijdige vakantie. Gedurende uw reis komt u in contact met de mengelmoes van culturen. Vanwege deze culturele diversiteit kunt u goed terecht met het Engels. Het wordt echter zeer gewaardeerd als u een aantal woorden in het Maleis spreekt of begrijpt. Hier vindt u een aantal woorden en zinnen om iemand in het Maleis te begroeten.

Iemand een goedendag wensen in het Maleis

In de ochtend wenst u iemand Selamat pagi, oftewel een goedemorgen. U spreekt “pagi” uit als “pag-ee”. ´s Middags begroet u iemand met Selamat tengah hari. Dit klinkt als “teen-gah har-ee”. Als de avond valt, wenst u iemand een goedenavond met Selamat Petang, dat u uitspreekt als “puh-tong”. Een goedenacht wenst u iemand met Selamat Malam, dat klinkt als “mah-lahm”. Alle begroetingen beginnen met het woord “Selamat”, dat u uitspreekt als “suh-lah-mat”.

Een gesprek aanknopen in het Maleis

Net als in het Nederlands, is het beleefd om vervolgens te vragen hoe het met iemand gaat. Ook kan “hoe gaat het” als een vorm van begroeten worden gebruikt, als u bijvoorbeeld niet weet wat het tijdstip van de dag is. Om te vragen hoe het met iemand gaat, zegt u Apa kabar, dat als “apah ka-bar” wordt uitgesproken. Als het goed met u gaat, zegt u Baik, dat goed of prima betekent.

Afscheid nemen in het Maleis

Voor het afscheid nemen in het Maleis hangt het van de situatie af, wie er bijvoorbeeld weggaat en wie er blijft. Als u degene bent die het gesprek verlaat, zegt u Selamat Tinggal, dat “tot ziens” betekent. Als de andere persoon juist weggaat, zegt u Selamat Jalan. Dit betekent ook “tot ziens”, maar het verschil heeft te maken met jalan (reizen) en tinggal (blijven). U wenst iemand dus ofwel een goede reis ofwel een goed verblijf. Bij een goede vriend kunt u ook jumpa lagi gebruiken, dat zoiets betekent als “zie je wel”.