Groeten in het Brabants

Groeten in het Brabants? Ook in Brabant wordt uiteraard gegroet, op straat, in de winkel, per brief en via de mail. Wijkt de Brabander daarin af van ons algemene Nederlands gebruik? Nee, niet echt.

Op straat is het vooral hallo en hoi wat de toon slaat, en uiteraard mag daarbij de hand worden opgestoken. Nemen mensen afscheid van elkaar, dan is het bekende houdoe (eventueel gevolgd door hè of war) de standaard uitdrukking. Bekenden van elkaar wisselen drie zoenen uit bij het afscheid.

In formele taal is geachte heer of mevrouw heel gebruikelijk, omdat immers ook in Brabant in officiële correspondentie gewoon ABN wordt gehanteerd. Beste is een opening waar u ook meestal goed mee zit.

Het afsluiten van een brief kunt u gewoon doen met het in heel Nederland ingeburgerde: met vriendelijke groet. Datzelfde doet u in een mail. Een wat formelere afsluiting is: hoogachtend.

En natuurlijk wenst men elkaar zeker ook in Brabant een fijne dag, avond of weekend. Fijne daag, fijne aovend of fijn weekend kunt u hiervoor gebruiken.