Groeten in het Indonesisch

Groeten in het Indonesisch? Van wuivende kokospalmen tot groene rijstterrassen, van Sumatraanse tijgers tot orang-oetans: de veelzijdige cultuur en natuur van Indonesië biedt alle ingrediënten voor een schitterende vakantie. De lokale bevolking vindt het daarnaast erg leuk als u een aantal woorden in hun taal spreekt. Bovendien is Engels niet de sterkste taal van Indonesiërs. Om u toch een klein beetje verstaanbaar te maken gedurende uw reis, kunt u de volgende woorden gebruiken om het ijs te breken.

Iemand in het Indonesisch een goedendag wensen

Wilt u iemand groeten in het Indonesisch, dan wenst u iemand Selamat siang oftewel “goedendag”. Op een specifiek moment van de dag gebruikt u andere woorden. Gebruik bijvoorbeeld Selamat pagi (goedemorgen) of selamat malam (goedenavond en -nacht). Wilt u iemand een fijne nacht en welterusten wensen, zeg dan selamat malam. Bij vrienden en familie, die u beter kent, gebruikt u simpelweg hai of halo, dat hallo betekent. Als u tot ziens wilt uitspreken, gebruikt u Sampai jumpa.

Een gesprek beginnen in het Indonesisch

Na een begroeting in het Indonesisch is het fijn als u ook een gesprek kunt beginnen in de lokale taal. Bent u bijvoorbeeld benieuwd hoe iemand heet, dan zegt u Siapa namamu?. Als u hierop wilt antwoorden, zegt u Nama saya…. (Ik heet…). Om te vragen hoe het met de andere persoon gaat, zegt u `Apa kabar?, oftewel “hoe gaat het?”. U kunt vervolgens het gesprek vervolgen met saya berasal. “ik kom uit …” of Umur saya, oftewel “ik ben … jaar oud”. Als afsluiter zegt u Senang berkenalan dengan anda, oftewel “aangenaam om met u kennis te maken”.

Indonesisch in de Nederlandse taal

Veel Nederlanders zijn vergeten dat letterlijk miljoenen mensen in ons land op een of andere wijze verbonden zijn met de oude kolonie Nederlands-Indië. In het spraakgebruik vindt u daarom nog allerlei woorden terug die verwijzen naar het oude Indonesië. Voorbeelden hiervan zijn Nassi/Nasi, Loempia, Soesa, Pienter, Tabee, Bakkeleien en Ketjap.