Groeten in het Russisch

Groeten in het Russisch? Een rondreis maken met de Trans Siberië Express, het Rode Plein in Moskou bezoeken of u verwonderen over de pracht van Sint-Petersburg; Rusland is een enorm veelzijdige land waar u zich geen moment verveelt. Als u naar Rusland afreist, is het een handige vaardigheid als u uzelf in ieder geval kunt voorstellen in het Russisch. De Russische woorden leiden tot een simpel gesprek, waarmee u al snel vrienden maakt. Ook als u niet van plan bent om naar Rusland toe te gaan, kan het leuk zijn om een aantal Russische woorden te leren. Met deze Russische woorden kunt u een kort gesprek voeren, zonder dat u verstand hebt van de Russische grammatica of het Cyrillisch schrift.

Formele begroeting in het Russisch

Een beleefde manier om iemand te begroeten in het Russisch, is met Zdravstvujtye. U spreekt dit uit als “zdraz-tvoet-je” en betekent hallo. Als u iemand nog niet kent, is het altijd belangrijk om de formele begroeting te gebruiken. Met name bij mensen die in functie zijn of die ouder zijn dan u, is de formele begroeting belangrijk. U gebruikt dit woord ook om groepen mensen een groet te brengen, zoals vrienden, familie en kinderen.

Informele begroeting in het Russisch

Kent u mensen goed, zoals vrienden en familie, dan gebruikt u privyet. Dit betekent “hoi” en spreekt u uit als prie-vjet. Dit kunt u echter niet gebruiken bij vreemden, zeker niet als deze over een hoogwaardigheidspositie beschikken of ouder zijn. Jonge meisjes gebruiken vaak Privetik, dat u uitspreekt als prie-vjèt-ick. Deze lieve begroeting is nog informeler dan privyet.

Begroeting in het Russisch op ieder moment van de dag

Naast hallo is het soms beter om goedemorgen of goedenavond te zeggen. Bij deze vormen bestaan geen formele of informele woorden. Vooral als u niet zeker weet hoe u iemand moet aanspreken, is het prettig om voor goedemorgen of goedenavond te kiezen. Dobroye utro betekent goedemorgen. U spreekt dit uit als dobrè oe-tra en kunt dit tot 12 uur ’s middags gebruiken. ´s Middags begroet u iemand met dobryj dyen, wat goedemiddag betekent. Dit spreekt u uit als dobrè djien. ´s Avonds gebruikt u dobryj vyechyer, oftewel dobre vie-tsjer, om goedenavond te zeggen.

De brief of email begint met Uvazhayemyy gospodin (man) / gospozha (vrouw) met achternaam en de brief of mail eindigt met S uvazheniyem.