Groeten in het Joods

Groeten in het Joods? Wie naar Israël reist, komt al snel in aanraking met de schitterende taal van de Joodse cultuur. De officiële taal van het jodendom wordt Hebreeuws genoemd. De taal kent bovendien talrijke varianten, waarvan Ivriet het populairst is. Hebreeuws is namelijk de taal die in de Thora beschreven staat en kent geen moderne woorden als computer, auto en telefoon. Daarom werd het Ivriet toegepast.

Iemand een goedendag wensen in het Joods

Hoe het gesprek verder ook begint, standaard is het eerste woord Shalom. Letterlijk betekent dit “vrede” en u schrijft het als volgt: שלום. Ook het Arabische gedeelte van de inwoners in Israël gebruikt Shalom, alhoewel zij onder elkaar vaker Salaam Aleichem (vrede zij met u) wordt gezegd. Als de mensen weer gedag van elkaar zeggen, gebruiken ze Shalom lehitraot, dat “tot ziens” betekent.

Begroetingen in het Joods op ieder moment van de dag

Net als in het Nederlands kunt u iemand ook begroeten in het Joods met een specifieke begroeting voor het moment van de dag. U zegt bijvoorbeeld Boker Tov om iemand een goedemorgen te wensen. Dit schrijft u als volgt: בוקר טוב. Is het middaguur gepasseerd? Dan zegt u tegen de persoon die u wilt begroeten Yom Tov, oftewel goedemiddag. Hiervoor gebruikt u de volgende tekens:
יום טוב. ’s Avonds begroet u iemand met Erev Tov, dat goedenavond betekent. Dit schrijft u zo: ערב טוב. Om iemand een goedenacht te wensen, gebruikt u Layla Tov, oftewel לילה טוב.

Een gesprek beginnen in het Joods

Nadat u iemand begroet heeft, kunt u een gesprek beginnen met de persoon in het Joods. U vraagt bijvoorbeeld ma shimcha? (bij een man) of ma shmech? (bij een vrouw), om te vragen hoe iemand heet. Dit schrijft u als volgt: מה שמך?. Hierop antwoordt u met Shim…, oftewel “ik heet…”. U schrijft dit op deze manier: שמי…. Daarna kunt u zeggen dat het aangenaam is om kennis te maken met Naeem le’hacircha (bij een man) en Naeem le’hacirech bij een vrouw. Dit schrijft u als volgt: נעים להכירך.