Groeten in het Grieks

Groeten in het Grieks? Rondstruinen in de schitterende hoofdstad Athene of flaneren op de vele eilanden als Kreta en Kos; er zijn voldoende redenen om het veelzijdige Griekenland te bezoeken. Als je op vakantie bent in Griekenland, is het prettig om de Grieken ook in het Grieks te begroeten. Maar wat zegt u dan precies als u iemand begroet in het Grieks, of wanneer u weggaat? In dit artikel vindt u de belangrijkste begroetingen in het Grieks.

Iemand een goede dag wensen in het Grieks

Als u iemand een goedemorgen wilt wensen, dan zegt u Kalimèra. In het Grieks schrijft u dit als volgt: Καλημέρα. Dit gebruikt u in de ochtend tot 12:00 uur. U gebruikt Kalimèra met name bij aankomst, maar het kan ook gebruikt worden bij vertrek. In dat geval betekent het “een goede dag gewenst”. Tussen 12:00 uur en 17:00 uur zegt men Chèrete bij aankomst. Dit schrijft u als volgt: Χαίρετε. Als u weer weggaat, gebruikt u Se Cheretó of Sas Cheretó, wat “ik begroet je” of “ik begroet jullie” inhoudt. Vanaf 17:00 uur ’s avonds zegt men Kalispèra tegne elkaar. Dit betekent goedenavond en kunt u tot laat in de avond gebruiken. U schrijft dit als volgt: Καλησπέρα.

Afscheid nemen in het Grieks

Als u het gesprek gaat verlaten, zegt u ofwel Yássou (in het enkelvoud) ofwel Yássas (in het meervoud), wat “tot ziens” betekent. Letterlijk vertaald staat er “op jullie of jouw gezondheid”, waardoor deze woorden ook vaak gebruikt worden tijdens het proosten. U schrijft het als volgt: Γεια σου of Γεια σας. Vlak voor het slapen gaan zegt u tegen iemand Kaliniechta oftewel goedenacht. Dit schrijft u zo: ΚαληνÏnχτα. Het woord voor tot ziens, Adiéjo, kunt u de volledige dag en avond zeggen. Dit schrijft u als volgt: Αντίο. Als u het in ieder geval even niet meer weet, kunt u altijd Yássou (enkelvoud) of Yássas (meervoud) zeggen.

Begin de email of brief met Agapité kýrie, kyría (geachte heer/mevrouw) en eindig met me ektimisi (met vriendelijke groet).