Groeten in het Afrikaans

Groeten in het Afrikaans? Zuid-Afrika biedt met zijn rijke cultuur en historie en talloze wildparken alle ingrediënten voor een waanzinnige vakantie. Van woestijnen tot wereldsteden en van wijngaarden tot ravijnen, voor veel Nederlanders is Zuid-Afrika een bijzondere vakantiebestemming. In Zuid-Afrika spreekt men Afrikaans. Oorspronkelijk is de taal ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten, waardoor u het toch enigszins kan volgen. De taal is daarnaast beïnvloed door het Frans, Portugees, Maleis, Khoisan, Bantoe en Engels. Het wordt tijdens uw reis zeer gewaardeerd als u een aantal woorden kunt uitspreken en begrijpen in het Afrikaans. We zetten hier dan ook een aantal veelvoorkomende groeten in het Afrikaans op een rij.

Iemand een goedendag wensen in het Afrikaans

Allereerst is het prettig als u iemand in het Afrikaans een goedendag kunt wensen. Voor ieder moment van de dag kunt u een ander woord gebruiken. Zo is Goeiedag eenvoudigweg goedendag. Voor de ochtenduren gebruikt u Goeiemôre, wat goedemorgen betekent. `s Avonds zegt u Goeienaand, oftewel goedenavond. Om iemand ´s nachts een goedenacht te wensen, zegt u Goeienag. Wilt u iemand echter informeel begroeten, dan kunt u op ieder moment van de dag Hallo of Haai zeggen, dat hetzelfde als het Nederlandse “hallo” of “hoi” betekent.

Een gesprek beginnen in het Afrikaans

U zult al snel merken dat iedere verkoper, buschauffeur of caissière al snel een praatje met u maakt. Deze vriendelijke vorm van begroeting is vaak Hey, howzit? of Hello, how are you?. U antwoordt daarop met I’m fine, thanks, how are you?. Om vervolgens te zeggen dat het aangenaam is om kennis te maken, zegt u Aangename kennis. Deze beleefdheidsvorm treft u overal op straat aan waar mensen elkaar tegenkomen.

Formele brief opstellen in het Afrikaans

Als u een officiële brief wilt schrijven in het Afrikaans, gebruikt u als aanhef Geagte Meneer [Naam van de persoon]. Om af te sluiten schrijft u Vriendelike groete, wat hetzelfde als het Nederlandse “Vriendelijke groeten” betekent.

De wereldberoemde Tafelberg, ontelbare wildparken met fascinerende dieren en een kleurrijke cultuur met een woeste geschiedenis; Zuid-Afrika biedt alle ingrediënten voor een veelzijdige vakantie. Gedurende uw reis maakt u kennis met de gastvrije bevolking, die Afrikaans praat. Deze West-Germaanse taal is een dochtertaal van het Nederlands, dat afkomstig is van zeventiende-eeuwse dialecten. Circa 90 procent van de woorden komt oorspronkelijk uit het Nederlands. Daarnaast is de taal beïnvloed door het Frans, Portugees, Maleis, de Khoisan-talen, de Bantoe-talen en het Engels. U kunt waarschijnlijk de bevolking redelijk verstaan met uw Nederlands, maar toch wordt het zeer gewaardeerd als u de taal van de lokale bevolking spreekt. Hier vindt u een aantal handige woorden en zinnen om iemand te begroeten in het Afrikaans.

Iemand een goedendag wensen in het Afrikaans

Als u iemand tegenkomt op straat, kunt u deze persoon groeten met Goeiedag, dat net als in het Nederlands “Goedendag” betekent. Is het nog in de ochtend? Dan begroet u iemand met Goeiemôre, oftewel “goedemorgen”. ´s Avonds zegt u tegen iemand Goeienaand, dat “goedenavond” inhoudt. Om iemand een goedenacht te wensen, zegt u Goeienag. Wilt u iemand begroeten die een goede bekende, vriend of familielid is? Dan zegt u eenvoudigweg Hallo of Haai, dat net als in Nederland “hallo” of “hoi” betekent.

Een gesprek aanknopen in het Afrikaans

Nadat u iemand begroet, kunt u een gesprek in het Afrikaans aanknopen. U kunt bijvoorbeeld vragen hoe iemand heet met Wat is jou naam?. U reageert hierop met My naam is. Ook kunt u vragen hoe het gaat met Hoe gaan dit met jou?. Als antwoord kunt u geven Dit gaan goed, dankie (het gaat goed, dank u), Nie sleg nie (Het gaat wel) of Eintlik nie te goe nie (Het gaat niet zo goed).

Brief schrijven in het Afrikaans

Bij het schrijven van een formele brief, begint u de aanhef met Geagte Meneer, oftewel “Geachte heer”. Als afsluiter gebruikt u Vriendelike groete, dat “Met vriendelijke groet” betekent.