Groeten in het Noors

Groeten in het Noors? Of u nu een prachtige reis langs de Noorse fjorden wilt maken, een stedentrip naar Oslo doet of gaat skiën in de Alpen van Scandinavië; het fascinerende Noorwegen biedt een veelzijdig aanbod aan activiteiten. Gedurende uw reis maakt u kennis met de gastvrije bevolking van Noorwegen. Ondanks dat de Noren een aardig woordje Engels spreken, wordt het zeer gewaardeerd als u het Noors kunt spreken en begrijpen. Hier vindt u een aantal handige Noorse woorden en zinnen om iemand mee te begroeten.

Iemand een goedendag wensen in het Noors

Als u iemand tegenkomt op straat, kunt u deze persoon begroeten met God dag. Dit betekent goedemorgen. Komt u iemand in de ochtend tegen? Dan zegt u God morgen, oftewel goedemorgen. ’s Middags begroet u iemand met God ettermiddag. In de avond wenst u iemand een goedenavond met God kveld. Ook kunt u iemand informeel begroeten met Hei, oftewel “Hallo”. Gaat u weer weg? Dan neemt u afscheid met Hadet bra, dat ook wel “Daag” betekent. Om tot ziens te zeggen, gebruikt u Vi sees.

Een gesprek aanknopen in het Noors

Naast begroeten is het prettig als u een gesprek kunt beginnen in het Noors. Met Hvordan går det med dem? of Hvordan går det? vraagt u hoe het met de ander gaat. U kunt hierop antwoorden met Veldig bra (Erg goed), Ganske bra (Redelijk goed), Det går (het gaat wel) of Dårlig (Slecht). Ook kunt u zichzelf voorstellen met Jeg heter…, oftewel “ik heet…”. Een ander stelt u voor met Dette er…, dat “Dit is…” betekent. Met Hyggelig geeft u aan dat het aangenaam is om kennis te maken.

Officiële brief in het Noors

Als u een formele brief in het Noors schrijft, gebruikt u als aanhef Kjaere, dat “beste” betekent. Als afsluiting van de brief gebruikt u Vennlige Hilsen, oftewel “Met vriendelijke groet”.