Groeten in het Frans

Groeten in het Frans? De Fransen groeten elkaar op diverse manieren, formeel en informeel. Bonjour doet het altijd goed in de spreektaal, maar een gesprek wordt daarna keurig geopend met vous (u). Als mensen elkaar langer kennen, gebruiken ze tu (jij). Het is echter zeker niet gebruikelijk om een Fransman al snel met jij aan te spreken. Beter is het om te wachten tot hij jou gaat tutoyeren. ’s Avonds wordt bonsoir gebruikt, maar ook nog steeds bonjour. Een stuk informelere begroeting is het hippe coucou.

In schrijftaal wordt er ook vaak begonnen met bonjour, gevolgd door monsieur (meneer) of madame (mevrouw). Cher (beste) wordt ook vaak gebruikt, voor monsieur of madame.

Het afsluiten van een mail of een brief doet men in Frankrijk meestal met cordialement (met vriendelijke groeten), soms vooraf gegaan door het woordje bien, wat extra vriendelijk overkomt.

Heel gebruikelijk is het om elkaar een fijne dag te wensen, zowel in geschreven tekst, als tijdens begroetingen: bonne journée. Een fijne avond zegt men door gebruik te maken van bonne soirée. Net voor of in het weekend wenst men elkaar bon weekend.