Groeten in het Deens

Groeten in het Deens? De kleurrijke hoofdstad Kopenhagen, de adembenemende kliffen van Møns Klint en het gezellige Legoland; het veelzijdige Denemarken met zijn glooiende duinen, uitgestrekte weilanden en brede zandstranden biedt alles voor een boeiende reis. Ondanks dat u zich goed verstaanbaar kan maken met het Engels, wordt het enorm gewaardeerd als u een aantal woorden in het Deens kan begrijpen en uitspreken. Hier volgen een aantal zegswijzen in het Deens die hierbij goed van pas komen.

Een goedendag wensen in het Deens

Als u iemand tegenkomt die u wilt begroeten, zegt u in het Deens Goddag!, dat “goedendag” betekent. Is het nog ochtend? In dat geval begroet u iemand met Godmorgen!, dat goedemorgen betekent. ’s Avonds zegt u tegen iemand Godaften!, oftewel goedenavond. U kunt iemand welterusten wensen met Godnat!. Ook kunt u iemand informeel begroeten met Hej, oftewel hallo. Afscheid nemen doet u van iemand met Vi ses!, dat “dag” betekent. Ook kunt u Farvel gebruiken, wat “tot ziens” inhoudt.

Een gesprek beginnen in het Deens

Na een begroeting is het handig als u een gesprek met iemand kan voeren in het Deens. Om te zeggen hoe u heet, gebruikt u bijvoorbeeld Jeg hedder…, dat “ik heet…” betekent. Als u wilt zeggen hoe oud u bent, zegt u Jeg er … år gammel., oftewel “ik ben… jaar oud”. Vervolgens kunt u zeggen Jeg er gift (ik ben getrouwd) of Jeg er ikke gift (ik ben niet getrouwd). Als u alleen reist, zegt u Jeg rejser alene. Als u samen met iemand anders reist, gebruikt u Jeg rejser med …, oftwel “ik reis samen met”.

Officiële brief schrijven in het Deens

Bij het schrijven van een formele brief, begint u de brief met Kære Hr./Fru, dat geachte heer of mevrouw betekent. De afsluiting van de brief doet u met Med venlig hilsen (met vriendelijke groet) of Med respekt (Hoogachtend). Met venlig hilsen wordt echter vaker gebruikt.