Groeten in het Cubaans

Groeten in het Cubaans? Gedurende uw reis op het Zuid-Amerikaanse eiland Cuba voelt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Statige koloniale panden en Amerikaanse oldtimers domineren het straatbeeld van de pastelkleurige hoofdstad Havana. Van sigaren en gezellige cafés tot zwoele muziek en eindeloze zandstranden; Cuba biedt alle ingrediënten voor een bijzondere vakantie. Gedurende uw reis wordt het gewaardeerd als u de lokale bevolking kan groeten in hun eigen taal. Zo kunt u ook een gesprek met hen aanknopen, waardoor mooie vriendschappen ontstaan. Lees snel verder voor woorden en zinnen tijdens uw reis op Cuba.

Iemand een goedendag wensen in het Cubaans

De officiële taal op Cuba is Spaans. In veel toeristencentra kunt u echter ook nog redelijk met het Engels terecht. Daarbuiten is het echter wel een aanrader om een taalgids mee te nemen. Spreekt u echter Spaans? Dan zal u eerst ook even moeten wennen een de Cubaanse uitspraak. Cubanen spreken namelijk enorm snel en slikken halve woorden in. In de morgen begroet u iemand met ¡Buenos días!, oftewel “goedemorgen!”. Is het middaguur geweest? Dan zegt u tegen iemand ¡Buenas tardes!, dat goedemiddag betekent. ´s Avonds wenst u iemand ¡Buenas noches!, oftewel goedenavond. Een informele begroeting die op ieder moment van de dag kan, is ¡Hola!, dat hallo betekent.

Afscheid nemen in het Cubaans

Wilt u het gesprek verlaten? Dan zegt u ¡Hasta la vista!, dat vaarwel betekent. Ook kunt u zeggen ¡Hasta luego! (Tot later!), ¡Hasta pronto! (Tot gauw!) of ¡Hasta la próxima! (tot de volgende keer). Ziet u iemand de volgende dag weer? Dan zegt u ¡Hasta mañana!, oftewel tot morgen. Verder is ¡Adiós!, dat tot ziens betekent, gebruikelijk.

Officiële brief in het Cubaans

In de schriftelijke Cubaanse communicatie zijn de aanspreekvormen formeler dan in Nederland. Hoe langer u iemand kent, des te informeler de begroeting wordt. Als aanhef gebruikt u Distinguido Señor/Distinguida Señora, oftewel “geachte heer/mevrouw”. Als afsluiting van een brief schrijft u Le saluda atentamente (Hoogachtend), Un cordial saludo (Met vriendelijke groet) of het informele Saludos (Groeten).