Groeten in het Marokkaans

Groeten in het Marokkaans? Het is ietwat anders. Op de dorpsmarkt in Marokko rekent u een halve kilo verse tomaten af en naast u ziet u twee mannen elkaar vier keer kussen op de wang. Ze hebben geen relatie, maar zijn slechts zeer goede vrienden. Daarna lopen ze hand in hand weg. In onze westerse cultuur is het bijzonder, maar in Marokko zeer gebruikelijk. In de Arabische cultuur hebben zowel mannen als vrouwen wel veel lichamelijk contact, maar dan wel slechts tussen personen van hetzelfde geslacht. Lichamelijke omgang tussen de twee seksen wordt niet getoond. Hoe legt u op de beste manier contact met de locals? En hoe begroet u iemand in de Marokkaanse cultuur? Hier beschrijven we een aantal scenario’s.

Voorbeelden voor groeten in het Marokkaans is voornamelijk in de Arabische taal zoals; “tahiati alhara” is “تحياتي الحارة” en Hoogachtend is “tafadaluu biqabul fayiq alaihtiram” is “تفضلوا بقبول فائق الاحترام”

U kent de andere persoon nog niet

Mannen en vrouwen van dezelfde sekse, die geen vrienden van elkaar zijn, groeten elkaar door de rechterhand te geven. Ze pakken vervolgens de hand van de ander wel vast, maar schudden de hand niet. Daarna raken ze met de vlakke hand hun linkerborst aan. Tussen mannen en vrouwen onderling geeft men in het algemeen wel dezelfde groet, maar is de tijdsduur van de aanraking korter.

U groet een vriend

In dit geval begint de begroeting in het Marokkaans met vier zoenen. De hand van de andere persoon houdt u ondertussen vast. Het kan zijn dat twee mannen of vrouwen vervolgens gemakkelijk een kwartier praten, terwijl u nog steeds elkaars handen vasthoudt. Dit kan voor westerlingen vreemd aanvoelen, maar in Marokko geeft het handen vasthouden aan, dat hun band uitstekend is. Is er haast en geen tijd om te praten, dan laat men de hand los. Daarna brengen ze de hand naar de linkerborst en tenslotte kussen ze aan hun rechterhand de wijsvinger.

U groet een familielid

Familieleden vormen vrijwel de enige groep die ook de andere sekse kussen. Zonen en dochters geven bijvoorbeeld hun ouders een kus op de rechterwijsvinger, terwijl de hand gebald is. Ouders geven hun kinderen een kus op het hoofd. Broers en zussen geven elkaar ook een kus of hebben meer lichamelijke aanraking dan mensen die geen familie van elkaar zijn.

Begin de brief met “سيدي العزيز / سيدتي” (geachte heer/mevrouw) en eindig de mail of brief met “بإخلاص” (met vriendelijke groet).