Groeten in het Italiaans

Groeten in het Italiaans? Flaneren in de modestad Milaan, trekken door de adembenemende landschappen van Toscane of het Colosseum in Rome bewonderen; er zijn voldoende redenen om naar het schitterende land Italië te gaan. Maar stel u loopt iemand tegen het lijf in Italië, wat moet u dan precies zeggen? Het begroet u iemand in de prachtige Italiaanse taal?

Iemand een goede dag wensen

De meest gebruikte begroeting in Italië is Buongiorno. Dit betekent letterlijk “goedendag” en wordt dan ook de hele dag door gebruikt om iemand te begroeten. Mocht u na een smakelijke lunch iemand tegenkomen, dan kunt u deze persoon begroeten met Buona sera. Dit betekent letterlijk “goedenavond”. Met deze begroeting beginnen de Italianen al vanaf circa drie uur ’s middags. Er bestaat ook wel een specifieke begroeting voor “goedemiddag”, namelijk Buon pomeriggio, maar u zou kunnen zeggen dat deze begroeting alleen door de nieuwslezer van het journaal wordt gehanteerd. In enkele delen van Italië gebruiken ze naast Buongiorno ook Buondi om een vriend of kennis te begroeten. Als buitenlander is het verstandiger om u echter aan de formele wijze van begroeten te houden.

Groeten van een vriend of vriendin

Een welbekende begroeting in het Italiaans is Ciao! U kunt dit vergelijken met ons “hoi”. U zegt dit tegen vrienden die u uitstekend kent of tegen iets minder goede bekenden. Tegen een oudere man of vrouw gebruikt u ciao uit beleefdheid vaak niet. In dat geval kunt u beter de begroeting Salve gebruiken, wat iets betekent als “gegroet”.

Hoe gaat het met u?

Als u iemand begroet in het Italiaans, is het ook fijn om vervolgens de woorden “hoe gaat het met u?” te kunnen uitspreken. Net als in Nederland is interesse in een ander persoon wel zo beleefd. Als u dus iemand begroet in het Italiaans, kunt u vragen Como stai?, oftewel “hoe gaat het met u?”? Bij een onbekend iemand of een ouder persoon, vraagt u Como sta? Ondanks dat het slechts één letter scheelt, is dit voor Italianen een wereld van verschil.

Het starten met een brief of email begint me Caro Signore / Signora en de achternaam van de persoon. Voor het afsluiten gebruikt men Cordiali saluti / i migliori saluti.