Groeten in het Australisch

Groeten in het Australisch? Rondreizen door het veelzijdige Australië met zijn weelderige natuur, gouden zandstranden en boeiende steden als Sydney is absoluut een aanrader. Het is uiteraard handig om voor u op reis gaat een aantal veelvoorkomende woorden binnen de Australische taal te leren. In veel gebieden van Australië wordt Australisch gesproken. De taal lijkt dan weliswaar enorm op het Engels, toch beschikt het land over een eigen taal met bijpassende gezegdes. We hebben de woorden op een rijtje gezet, zodat u op de juiste manier iemand in het Australisch kan begroeten.

Iemand een goedendag wensen in het Australisch

Uiteraard kunt u met uw Engels goed terecht in Australië, maar Australiërs zelf zeggen geen “Hello and Goodbye” bij het begroeten en afscheid nemen. Op ieder moment van de dag zegt de Australiër G’day. Bovendien gebruikt de Australiër in veel zinnen het woord mate. Deze term betekent letterlijk vriend, maar in Australië wordt het woord gebruikt om de zin kracht bij te zetten. Zelfs als Australiërs geen vrienden zijn, gebruiken ze nog steeds het woord “mate” om elkaar te benoemen. Australiërs zelf noemen zichzelf Aussies. Nederlanders worden Dutchies of Cloggies genoemd.

Een gesprek voeren in het Australisch

Gedurende het gesprek kunt u typische Australische woorden gebruiken als Cheers! om iemand te bedanken. Als u afscheid van iemand neemt, zegt u Hooroo, wat letterlijk “tot ziens” betekent. Een meisje wordt een Sheila genoemd, terwijl een jongen een Bloke is. Het ontbijt heet Brekkie, een kop thee een Cuppa, een barbecue een Barbie en het avondeten Tea. Wie naar het toilet wilt, vraagt waar de Dunny, oftwel de wc is. Bent u op zoek naar een dokter? Dan vraagt u om een Quack, oftewel een dokter.

Klank van de Australische taal

Bij de spelling komt het Australische Engels dicht in de buurt van het Britse Engels. Zo wordt het “ou” gehanteerd in plaats van slechts de “o”. Ook vindt u in de spelling het achtervoegsel “ise” in plaats van “ize”, wat u vaak in het Amerikaans aantreft.