Groeten in het Curaçao

Groeten in het Curaçao? De kleurrijke Handelskade in Willemstad, de parelwitte zandstranden omzoomd met palmbomen of een excursie naar het fascinerende Christoffelpark; op Curaçao beleeft u een droomvakantie. Ondanks dat de lokale bevolking goed Nederlands kan praten en verstaan, wordt het enorm gewaardeerd als u de moeite neemt om de andere officiële taal, het Papiaments, te leren. Hier vindt u een aantal veelvoorkomende woorden en zinnen in het Papiaments.

Iemand een goedendag wensen op Curaçao

Begroeten op Curaçao wordt als iets normaals gezien. Iedereen die elkaar tegenkomt zegt elkaar gedag. Dit wordt als een beleefdheidsvorm gezien. In de morgen zegt u tegen elkaar Bon dia, oftewel goedemorgen. Is het middaguur geweest? Dan gebruikt u Bon tardi, dat goedemiddag betekent. ´s Avonds zegt men tegen elkaar Bon nochi, oftewel goedenacht.

Een gesprek aanknopen op Curaçao

Naast de begroeting is het wel zo beleefd om te vragen hoe het met iemand gaat. Op Curaçao klinkt dan ook altijd Kon ta of Kon ta bai om te vragen hoe het met iemand gaat. Verwacht overigens niet een uitgebreid antwoord over iemands volledige levensloop. Het gaat hierbij om een beleefdheidsvorm.

Dushi

Een van de meest gebruikte woorden op Curaçao is Dushi. Dit betekent zoiets als leuk, mooi of lekker. Het is echter niet de bedoeling dat u iedere vrouw of man die u tegenkomt direct een dushi noemt. U wordt dan toch wat vreemd aangekeken. In dat geval kunt u beter zeggen Bo tin un bonita sonrisa, oftewel “je hebt een mooie glimlach”.

Afscheid nemen op Curaçao

Als u het gesprek wilt verlaten en afscheid wilt nemen, zegt u simpelweg Ayo. Dit betekent zoiets als “dag” of “doei”. Ook kunt u zeggen Te otro bia! (Tot de volgende keer!) of Te akiratu (ik zie je later). Ziet u de persoon morgen weer? Dan zegt u Te mañan, oftewel tot morgen.