Groeten in het Roemeens

Groeten in het Roemeens? De charmante steden Brasov en Sibiu ontdekken, het mysterieuze kasteel Bran in Brasov bezoeken om alles te weten te komen over de legende van graaf Dracula of de kleurrijke kerken in Boekarest bezoeken; Roemenië vormt een veelzijdig vakantieland in Zuidoost-Europa voor jong en oud. Het is gedurende uw reis prettig om uzelf in ieder geval een beetje verstaanbaar te maken in het Roemeens. In Roemenië spreekt namelijk lang niet iedereen Engels, of kunnen ze Engels verstaan. Als u eenmaal weet hoe u de letters uit het alfabet moet uitspreken, is Roemeens over het algemeen niet een lastige taal om te leren. Bovendien wordt het zeer gewaardeerd als een buitenlander of toerist de moeite neemt om de Roemeense taal te spreken. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van begroetingen in het Roemeens, om het ijs te breken.

Iemand een goede dag wensen in het Roemeens

Als u iemand in de ochtend op straat wilt aanspreken en een goedemorgen wilt wensen, gebruikt u bună dimineaţa. U spreekt dit uit als boena diemienaatsa. Is het 12 uur ’s middags geweest? U kunt dan iemand een goedemiddag wensen met bună ziua, oftewel boena ziwa. In de avond gebruikt u bună seara om iemand een goedenavond te wensen. Dit spreekt u uit als boena sera. ’s Nachts wenst u iemand een goedenacht met noapte bună, dat u uitspreekt als napte boena. Bent u informeel met vrienden of familie? Dan kunt u bună, uitgesproken als boena, tegen de bekende zeggen. Dit is een informele manier van “hallo”.

Tijdens een gesprek in het Roemeens

Ondanks dat u waarschijnlijk het gesprek in het Roemeens lastig kunt voeren, zijn er een paar Roemeense woorden die het spreken en begrijpen van de taal gemakkelijker maken. Als u bijvoorbeeld “neemt u mij niet kwalijk” wilt zeggen, gebruikt u scuzaţi-mă, dat u uitspreekt als skoezaatsi me. Ook kunt u pardon zeggen, wat hetzelfde geschreven wordt als in het Nederlands. Het Roemeense woord voor “dank u wel” is mulţumesc, dat u uitspreekt als moeltsoemesk. De woorden ja en nee in het Roemeens zijn da en nu.

De brief of email begint met Dragă domnule doamnă met achternaam en de brief of mail eindigt met Cu sinceritate.