Groeten in het Vlaams

Groeten in het Vlaams? Een strandvakantie aan de Noordzeekust, cultuur snuiven in de historische steden Brugge of Ieper of heerlijk winkelen in het autovrije stadscentrum van Gent. Vlaanderen biedt alles voor een veelzijdige vakantie vlakbij Nederland. Gedurende uw reis maakt u bovendien kennis met het bourgondische leven vol gezellige terrasjes waar smakelijke streekgerechten en -bieren worden geserveerd. U maakt hier ook kennis met de gastvrije Vlaamse bevolking die u graag meer over Vlaanderen vertelt. Uiteraard kunt u in Vlaanderen goed met het Nederlands terecht, maar toch zijn er bepaalde typische Vlaamse woorden die het gesprek een stuk aangenamer maken. Hier vindt u een aantal handige woorden en begroetingen in het Vlaams.

Iemand een goedendag wensen in het Vlaams

Als Nederlanders elkaar begroeten, gebruiken ze veelal het woord “hoi”. In Vlaanderen is dit minder gebruikelijk. Als u iemand tegenkomt, kunt u beter Hey zeggen. Hallo komt echter wel in zowel Nederland als Vlaanderen voor. Verder kunt u iemand begroeten met goedemorgen, goedemiddag, goedenavond en goedenacht.

Een gesprek aanknopen in het Vlaams

Over het algemeen kunt u het Nederlands gebruiken om een gesprek aan te knopen met een Vlaming. Vragen als Hoe gaat het met u? of Waar komt u vandaan? liggen bijvoorbeeld voor de hand. Het Vlaams kent wel een aantal woorden die leuk zijn om te gebruiken. Als iemand zich jeunt, amuseert hij zich enorm. Ook het woord tsjolen is typisch Vlaams. Het betekent zoiets als rondzwerven. U kunt bijvoorbeeld de weg niet vinden en bent daardoor aan het tsjolen.

Afscheid nemen in het Vlaams

Als u het gesprek wilt verlaten, zegt u als afscheidsgroet Salut, dat “dag” betekent. Ook kunt u zeggen Tjeu, Jo, Tjo of Mazzel. Ook kunt u Tot ziens gebruiken.

Formele brief schrijven in het Vlaams

Als u een brief schrijft in het Vlaams, kunt u dezelfde aanhef en afsluiting gebruiken als in het Nederland. Zo begint u een brief met Geachte heer/mevrouw en sluit u af met Met vriendelijke groet.