Groeten in het Antilliaans

Groeten in het Antilliaans? De Antillianen vormen de grote groep aan inwoners van het Caribisch deel van Nederland. Het gaat daarbij om de bevolking van de Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius, en de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. In totaal wonen er op de eilanden ongeveer 350.000 mensen. Verder wonen in Nederland ongeveer 150.000 Antillianen. Op de Benedenwindse eilanden spreekt men Papiaments als eerste taal en Nederlands als tweede taal. Op de Bovenwindse eilanden is Engels de voertaal. De lokale bevolking waardeert het enorm als u tijdens een reis een aantal woorden Papiaments spreekt. In dit artikel vindt u een aantal veelvoorkomende zinnen en woorden om iemand in het Antilliaans te begroeten.

Een begroeting op de Antillen

Gedurende uw tijd op de Antillen merkt u waarschijnlijk al vrij snel op dat het volledig normaal is om iedereen die u tegenkomt te begroeten. Het groeten wordt namelijk als een respectvolle manier van beleefdheid beschouwd. ’s Ochtends tot het middaguur zegt men Bon Dia tegen elkaar, dat goedemorgen betekent. Vanaf 12 uur ´s middags tot circa 6 uur ´s avonds zegt u Bon Tardi, oftewel goedemiddag, om iemand te begroeten in het Antilliaans. ´s Avonds wenst u iemand Bon Nochi, oftewel een goedenacht.

Een gesprek beginnen in het Antilliaans

Nadat u iemand een goedendag heeft gewenst, vraagt u normaliter direct hoe het met iemand gaat. U hoort dan ook meteen achter de begroeting Kon ta (hoe is het?) of Kon ta bai (hoe gaat het?). Het gaat er hierbij niet om dat u een uitgebreid antwoord teruggeeft, het is meer een soort beleefdheidsvorm om iemand te begroeten.

Dushi

Waarschijnlijk het meest gebruikte woord op de Antillen is Dushi. Zodra u iets lekker, mooi of leuk vindt, gebruikt u het woord. Het is echter niet de bedoeling om meteen iedere mooie man of vrouw een dushi te noemen. U zal in dat geval vreemd worden aangekeken. In die situaties kunt u beter gebruiken Bo tin un bonita sonrisa, wat “je hebt een mooie glimlach” betekent.

Afsluiten in het Antiliaans

Om afscheid van iemand te nemen, zegt u simpelweg Ayo. Dit betekent doei of dag.