Groeten in het Pools

Groeten in het Pools? De Hanzestad Gdansk bezoeken, ontspannen aan de gouden zandstranden aan de Oostzee of de veelzijdige natuur van de Tatra in het zuiden bezoeken: er zijn voldoende redenen om het schitterend land Polen te bezoeken. Ook werken en wonen veel Polen in Nederland. Hoewel veel Polen voldoende Engels verstaan om u te kunnen begrijpen, kan een begroeting in het Pools een uitstekende methode zijn om het ijs te breken en nieuwe vrienden te maken. Net als in onze taal, beschikt het Pools over diverse manieren waarop je mensen kunt begroeten. Als u deze zinnen en woorden eenmaal onder de knie heeft, maakt u een goede eerste indruk op iemand die Pools verstaat.

Iemand die u kent begroeten in het Pools

Om iemand gedag te zeggen, gebruiken Polen het woord cześć. Dit betekent letterlijk hallo. Wellicht klinkt dit ietwat informeel, maar toch wordt het vaak gehanteerd. Het klinkt ongeveer als “cheh-sh-ch”. Vaak vinden mensen die de Poolse taal niet beheersen het lastig om dit woord perfect uit te spreken. In het Nederland is de “sh” klank na een “ch” klank ook vrij ongebruikelijk. U gebruikt cześć met name bij vrienden en familieleden die u goed kent. Bij een eerste ontmoeting vinden sommige Polen het nog niet netjes om dit woord te gebruiken.

Formele Poolse begroeting

De Poolse uitdrukking voor goede dag is dzień dobry. U spreekt dit uit als “dzjeen DOH-brih”. De eerste paar letters klinken als de Engelse letter J in Jacket. De laatste letter heeft de klank van de i, als in het woord “spin”. Deze manier van begroeten is een stuk formeler. Als u iemand voor het eerst ontmoet of iemand met een hogere status ontmoet (bijvoorbeeld een afdelingschef), is dit de juiste uitdrukking.

Iemand een goede avond wensen

Als het donker wordt, wenst u iemand een dobry wieczór, oftewel een goede avond. Dit spreekt u uit als “DOH-brih Vayeh-tzjoor”, waarbij de w klinkt als een v. Dobry wieczór is net zo’n formele uitdrukking als dzień dobry.

De brief of email begint met Szanowna Pani en achternaam. De brief eindigt met Z poważaniem.