Groeten in het Papiaments

Groeten in het Papiaments? Gedurende een heerlijke vakantie op Aruba, Bonaire of Curaçao zult u merken dat u met Nederlands aardig terecht kunt op de eilanden. Toch wordt het door de lokale bevolking gewaardeerd als u een klein beetje de moeite neemt om de andere officiële taal, het Papiaments, te spreken en te begrijpen. In dit artikel leest u veelvoorkomende woorden en zinnen in het Papiaments om een prettig gesprek mee te voeren.

Iemand een goedendag wensen in het Papiaments

Tijdens uw verblijf op de eilanden zult u merken dat het volkomen normaal is om iedereen, altijd en overal, te begroeten. Het wordt namelijk gezien als een vorm van beleefdheid en respect om elkaar te groeten. In de ochtend tot 12 uur ´s middags zegt u Bon dia, oftewel goedemorgen. Vanaf 12 uur ´s middags tot 6 uur ´s avonds zegt u Bon tardi, dat goedemiddag betekent. Na 6 uur ´s middags zegt u Bon nochi, oftewel goedenacht.

Hoe gaat het in het Papiaments

Nadat u iemand hebt begroet, is het normaal om meteen te vragen hoe het met iemand gaat. Kon ta bai of kon ta, dat “hoe gaat het?” of “hoe is het?” betekent, hoort u meestal direct achter de begroeting aan. Voorbeeld: “Bon dia, kon ta?”. Het gaat hierbij om een beleefdheidsvorm. Ga er dus niet van uit dat u een uitgebreid antwoord over iemands levensloop krijgt.

Dushi

Het meest gebruikte woord op de Caribische eilanden is wellicht dushi. Als u iets mooi, leuk of lekker vindt, dan gebruikt u het woord dushi. Noem echter niet iedere willekeurige vrouw of man die u tegenkomt dushi, aangezien dit als raar wordt gezien. U kunt in dat geval beter zeggen Bo tin un bonita sonrisa, oftewel “je hebt een mooie glimlach”.

Afscheid nemen in het Papiaments

Naast dat u iemand groet in het Papiaments, is het ook netjes om in het Papiaments van iemand afscheid te nemen. U gebruikt hiervoor simpel gezegd Ayo. Dit betekent dag of doei.