Groeten in het Albanees

Groeten in het Albanees? Het veelzijdige land Albanië met zijn pittoreske stadjes zoals Gjirokastër en Berat biedt alle ingrediënten voor een fascinerende vakantie. Een van de mooiste dingen van het bezoeken van een ander land is het ontmoeten van nieuwe mensen. Of u nu struint door de straten vol interessante bezienswaardigheden in de hoofdstad Tirana, of in een restaurant proost met een Albanese raki, u ontmoet tijdens de reis door Albanië de gastvrije bevolking. Zij zullen het zeer op prijs stellen als u een aantal woorden of zinnen in het Albanees kunt spreken en begrijpen. Sommige mensen kunnen een klein beetje Engels spreken, maar dit is lang niet altijd het geval. Met deze woorden en zinnen kunt u zich verstaanbaar maken in het Albanees.

Iemand een goedendag wensen in het Albanees

Als u iemand tegenkomt op straat, kunt u deze persoon begroeten met Mirëdita, dat goedendag betekent. U kunt uw begroeting ook aanpassen aan het moment van de dag. ´s Ochtends tot een uur of twaalf zegt u tegen iemand Mirëmëngjes, oftewel goedemorgen. ´s Avonds begroet u iemand met Mirëmbrëma, dat goedenavond betekent. Wilt u iemand een fijne nacht wensen? Dan zegt u Natën e mirë, dat goedenacht inhoudt. Is de persoon die u begroet een goede bekende, zoals een familielid of vriend? Dan kunt u ook Hej (hoi) of C’kemi (hallo) zeggen.

Een gesprek aanknopen in het Albanees

Naast een begroeting is het beleefd om met iemand een gesprek te beginnen. Zo kunt u bijvoorbeeld vragen Si e ke emrin?, dat “hoe heet je?” betekent. U kunt hierop antwoorden met Emri im ëshë…. Dit betekent “Ik heet…”. Om te vragen hoe het gaat, zegt u Si jeni?. Als antwoord hierop kunt u zeggen Mirë, falemnderit, oftewel “goed, dank u”. Als het niet zo goed gaat, zegt u Jo mirë, në fakt. Als u wilt vragen hoe oud iemand is, zegt u Sa vjec jeni?. Als antwoord hierop zegt u Unë jam… vjec, oftewel “ik ben … jaar oud”. Ook kunt u vragen waar iemand vandaan komt met Nga jeni?. U beantwoordt met Unë jam nga Hollanda, “ik ben Nederlander”.