Groeten in het Zeeuws

Groeten in het Zeeuws? In Zeeland hanteert men net als in iedere andere Nederlandse regio het gebruikelijke goedemorgen, goedemiddag, goedendag en goedenavond. Wel heeft het lokale dialect ervoor gezorgd dat de spreekwijze verschillend kan zijn. Op het eiland Walcheren zegt men wel eens “Een goedendag kost gêên pond”. Dit betekent dat groeten van iedere persoon wordt verlangd. Hier leest u meer over het groeten in het Zeeuws.

Een goedendag wensen in het Zeeuws

Ondanks dat dezelfde goedendag begroeting als in de rest van Nederland bij de Zeeuwen wordt gebruikt, klinkt de uitspraak vaak wel anders. Zo klinkt de “g” in goedemorgen bijvoorbeeld als “hoeiemorgen”. Ook kan goeiendag worden gebruikt als synoniem voor een groet. In Renesse zegt men bijvoorbeeld nog wel eens ik moet je de groeten doen, waarmee ook een goedendag wordt gewenst. Een andere veelgehoorde begroeting in Zeeland is Hoj of Heuj. In Noord-Beveland zeggen ze dikwijls hoei.

Bonjour in Zeeland

Net als in Vlaanderen (dat onder Zeeland ligt), wensen de Zeeuwen elkaar nog wel eens Bezjoer. Dit is afgeleid van het Franse bonjour en betekent ook goedendag. In heel Zeeland gebruikt men ook het werkwoord “bezjoeren” of “bezoeren”, dat betekent dat u iemand groet waarbij u wuift met uw hand. Vaak wordt bezjoeren gezegd bij kinderen, zoals in “bezjoert even tegen oma!”.

Afscheid nemen in het Zeeuws

Als u het gesprek wilt verlaten, zegt u dag ôôr of dag ee. In Oost-Zeeuws-Vlaanderen zegt men sluut of saluu. Wie van een bekende afscheid neemt, kan ook Euj zeggen. Als afscheidsgroet kan ook het Nederlandse goedemiddag of goedenavond worden gezegd. In het oosten van Zeeland maken ze ook wel gebruik van de Brabantse groet houdoe. Ziet u iemand binnen een korte termijn weer? Dan zegt u tot strekjes of tot straks. Ook maken ze gebruik van toe kiek of toe ziens.

Formele brief in het Zeeuws

Bij een formele brief maakt u gebruik van de Nederlandse aanhef Geachte heer/mevrouw. Als afsluiting gebruikt u Met vriendelijke groet of Hoogachtend.