Groeten in het Oostenrijks? Witte Alpentoppen, langgerekte weides en een rijke cultuur in hoofdstad Wenen; Oostenrijk biedt alle ingrediënten voor een veelzijdige vakantie. Als u naar Oostenrijk gaat voor een vakantie of een zakelijke reis, kunt u uiteraard prima uit de voeten met de Duitse taal. Een Oostenrijker zal begrijpen wat u bedoelt als u vriendelijk gedag zegt. Toch zal een chauvinistische Oostenrijker u duidelijk uitleggen dat ze niet vergeleken willen worden met de Duitsers en dat ze talloze Duitse woorden niet gebruiken. Bovendien verschillen de diverse Oostenrijkse dorpen en regio’s ook qua woorden, dialect en uitspraak. Hier vindt u een aantal handige woorden en zinnen voor als u iemand begroet in het Oostenrijks.
Begroeten in het Oostenrijks
Als u een fietstocht of wandelingen door de Oostenrijkse bergen maakt, zal het u meteen opvallen dat iedereen elkaar op een vriendelijke wijze begroet. Over het algemeen gebruikt men hiervoor Servus en Grüß Gott. In Tirol maken ze daarbij gebruik van het gezellig klinkende Grias-di of Griaß-enk/Griaß-eich. Deze begroetingen gebruikt de Oostenrijker op ieder moment van de dag. Het Duitse Guten morgen of Guten tag zijn dus niet direct de woorden die een Oostenrijker gebruikt om iemand te begroeten.
Afscheid nemen in het Oostenrijks
Als iemand het gesprek verlaat, gebruikt men in Tirol onder andere Pfiat-di en Wiederschaugn, wat tot ziens betekent. In de omgeving van Wenen zegt men Baba om weg te gaan. Daarnaast hebben veel Oostenrijkers het Ciao overgenomen van de Italianen, dat ten zuiden van Oostenrijk ligt. Het Duitse woord Tschüss komt dus niet veel voor in Oostenrijk.
Formele brief in het Oostenrijks
Bij een formele aanhef van een brief gebruikt men Sehr geehrte(r). Gaat het om een man, dan schrijft u Sehr geehrter Herr [naam persoon]. Bij een vrouw schrijft u Sehr geehrte Frau [naam persoon]. Als afsluiting van de formele brief gebruikt u Mit freundlichen Grüßen, dat “met vriendelijke groet” betekent.