Groeten in het Japans? In Japan staat beleefdheid bij het groeten centraal. Als u iemand wilt begroeten, dient u allereerst rekening te houden met een paar belangrijke gedragsregels. Zo schudden Japanners elkaar niet de hand. Respect wordt getoond door voor elkaar te buigen. Hoe dieper u een buiging maakt, des te meer respect u laat zien voor uw gesprekspartner. Daarnaast kennen de Japanners uiteenlopende zegswijzen om “hallo” en tot ziens” tegen iemand te zeggen, van zeer formeel tot zeer informeel. Het is dus belangrijk om de juiste vorm van begroeting in het Japans te gebruiken.
Goedendag in het Japans
In het Nederlands is het mogelijk om op ieder tijdstip van de dag “hallo” te zeggen. In het Japans echter hangt de manier waarop u gedag zegt af van de persoon met wie u praat en het tijdstip. De meest neutrale wijze om iemand in het Japans te begroeten is met konnichiwa. Dit schrijft u in het Japans als volgt: こんにちは en betekent “hallo, goedendag”. Is het nog in de ochtend? Dan zegt u ohayou, oftewel “hallo, goedemorgen”. Dit schrijft u op deze manier: おはよう。. Na 18:00 uur ’s avonds begroet u iemand met konbanwa, dat “hallo, goedenavond” betekent. Dit schrijft u zo: こんばんは.
Afscheid nemen in het Japans
Ook voor het afscheid nemen gebruiken Japanners verschillende woorden. De meest neutrale vorm om “tot ziens” te zeggen in het Japans, is sayounara, dat u als volgt schrijft: さようなら。. Dit gebruikt u vooral bij bekenden, familieleden en vrienden. Kent u iemand minder goed, maar is deze persoon van dezelfde hiërarchie als u? Dan zegt u jaa, ne (mata). Dit schrijft u op deze manier: じゃあ、また(あした). Als u een goede band heeft met de ander, kunt u deze groet afkorten naar またね. Verlaat u het gesprek met iemand die een hogere status heeft, dan gebruikt u echter sore dewa, mata ashita of shitsureishimasu om tot ziens te zeggen. Ook als u met een onbekende belt, is het aan te raden om deze vormen van afscheid nemen te gebruiken.